blog

WordPress Onderhoud! Waarom zou je dat doen?

Eindelijk, jullie nieuwe WordPress website staat live! Vol trots heb je hieraan gewerkt of je hebt deze natuurlijk door ons laten maken 😉. Zo, dan kunnen we ons nu storten op het volgende project, de website staat goed. Of toch niet? Na een week log je in op het beheer en je ziet allemaal notificaties staan van updates. Hoe kan dat nou, de website is gloednieuw.

Je WordPress versie, thema en plugins vragen om updates. Zijn deze allemaal noodzakelijk of kan je dit gewoon overslaan? “Ach, ik kijk de volgende keer wel of ik tijd heb om hiernaar te kijken.”

Of dat je het nou zelf doet of uitbesteed, één ding is heel zeker. WordPress websites moeten zeker maandelijks geüpdatet worden, zodat misbruik van jouw website voorkomen kan worden.

Wanneer voer je WordPress onderhoud uit?

Als we 5 jaar terug gaan, kon je een website op WordPress makkelijk één keer per kwartaal updaten. Inmiddels hebben we gemerkt dat de ontwikkelingen elkaar steeds sneller opvolgen. Wat betekent dat je dus ook vaker moet updaten. Wacht je er te lang mee, vergroot je direct de kans op misbruik door derden.

Naast de vergrootte kans op misbruik van je website, vergroot je ook de kans dat de website echt kapot gaat als er een te groot gat tussen de updates zit. En daar zit niemand op te wachten.

Het is dus van belang dat updates elkaar frequent opvolgen. Omdat het ook werkbaar moet blijven raden we aan dit op maandelijkse basis te doen. In uitzonderlijke gevallen wil je plugins op wekelijkse basis nalopen en updaten. Zo blijft je website up-to-date en voorkom je problemen.

Hoe werkt dat updaten van je WordPress website?

Als je gaat updaten kun je uiteraard gewoon op de ‘Update’ knop klikken. Wij denken dat er wel degelijk een aantal zaken zijn waar je op wilt letten voordat je gaat updaten:

  1. Maak een recente back-up van bestanden en de database.
  2. Een tijdslot waarvan jij weet dat het niet druk is op de website.
  3. Houd rekening met marketingcampagnes die gepland staan.
  4. Zorg ervoor dat kennis van WordPress binnen handbereik is.
  5. Update niet direct op de live omgeving.

1) Zorg voor actuele en backup

Voordat je begint met updaten moet je er altijd voor zorgen dat je een recente back-up hebt van de bestanden en de database. Weet je niet hoe? Dan kan je hostingprovider je hierbij ondersteunen. Bij de meeste hostingproviders kun je zelf de frequentie instellen. Wij kiezen er zelf voor om voor onze klanten iedere nacht een back-up te maken.
Kies dus bewust je hostingprovider, zodat je binnen enkele minuten een back-up terug kunt zetten als er iets misgaat.

2) Bepaal het juiste moment

Weet jij wanneer het druk is op je website? Dan weet je ook wanneer het rustig is, toch? In bijvoorbeeld Google Analytics zie je precies wanneer het rustigste moment op de website is. De kans bestaat namelijk dat tijdens een essentiële update de website even offline gaat, waardoor bezoekers de website niet kunnen bereiken.

3: Houd rekening met lopende marketingcampagnes

Heb jij of een collega net een advertentie of e-mail campagne gelanceerd, dan raad ik het je af om je website te updaten. Prospects wil je een volwaardige ervaring op de website bieden, dus zorg ervoor dat je op de hoogte bent van dergelijke marketingcampagnes. De ervaring leert dat als bezoekers een negatieve ervaring hebben gehad op de website, doorgaans niet meer terugkomen. Eeuwig zonde dus! Controleer dus altijd even of je een mooi tijdvak hebt om je WordPress onderhoud uit te voeren.

4: Kennis in macht

Zorg dat je weet wat je doet en doe het goed

Het onderhoud van je auto
doe je toch ook niet zelf?

Nou ja, als je er verstand van hebt misschien wel. En dat is dus precies wat ik probeer uit te leggen. Als kind heb ik meerdere keren een op afstand bestuurbare auto uit elkaar gesleuteld. In de basis ging het goed, maar ik hield wel altijd wat onderdelen over. 😅

Bij het technisch onderhouden van je WordPress website is enige kennis wel vereist. Ken je Woocommerce? Dit is een bekende webshop plugin voor WordPress. Aanvullend zijn er meer dan 100 plugins die inhaken op deze plugin. Het is maar te hopen dat de ontwikkelaars van deze aanvullende plugins met hun tijd meegaan en ook doorontwikkelen in de snelheid van Woocommerce.

Lees ook altijd goed de changelog van een plugin door, voordat je gaat updaten. Hierin staan alle aanpassingen beschreven en eventueel met welke versies van bepaalde WordPress en plugins ze niet meer compatible zijn.

Als laatste tippie adviseren we je om het onderhoud te beginnen met WordPress. Vervolgens het thema en als laatste de plugins.

5: Zorg voor een testomgeving

Kun je WordPress onderhoud direct op de live omgeving doen? Ja, dat kan. Het is niet optimaal, maar met bovenstaande punten in het achterhoofd wordt het risico ontzettend beperkt. Er kan altijd iets fout gaan, maar vaak weegt het risico niet op tegen de het opzetten van een ontwikkelomgeving met de bijkomende kosten.

Ben je afhankelijk van de website of webshop? Dat is het inrichten van een ontwikkelstraat zeer aanbevolen. Het is simpelweg te risicovol om offline te gaan. Sowieso denken wij dat je in deze situatie het onderhoud absoluut wilt uitbesteden bij een specialist.

WordPress onderhoud automatiseren

De updates van WordPress zijn zeker te automatiseren. Er zijn verschillende tools in de cloud, waarmee dit kan. Uit ervaring kunnen we zeggen dat ze allemaal hun voor- en nadelen hebben. Eén van de grote nadelen is dat je minder invloed hebt op datgene wat er gebeurt.Een voorbeeld van een tool waarmee je WordPress onderhoud kunt automatiseren is Managed WP

Je hebt natuurlijk het tijdsvoordeel omdat je er zelf niet naar om hoeft te kijken. Tenminste, dat zou je denken. Het tegendeel is helaas waar, want we weten dat je na een update altijd de website handmatig wilt doorlopen. Het zou namelijk schadelijk zijn als de winkelmand niet functioneert. En je hier na 2 weken achter komt.

Uitbesteden van WordPress onderhoud

Wil je ver weg blijven van alle eventuele uitdagingen, kun je altijd voor uitbesteden kiezen. Oké, het onderhoud voor een WordPress website zal geld kosten, maar daar krijg je bij de juiste partijen een garantie voor terug. Als laatste is het zeer aan te bevelen om zowel het onderhoud als de hosting uit te besteden bij dezelfde partij. Is er iets met de website? Dan kan er geen onduidelijkheid (kastje naar de muur) ontstaan over het aanspreekpunt.

Slimmigheid van Roel

Wil jij écht opvallen in je netwerk?

Ga je zelf aan de slag met LinkedIn? Of wil je juist samen met collega's een front vormen in jullie netwerk? Dat juichen we alleen maar toe!

Deel dit artikel

Slimmigheid van Roel

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Gratis inspiratiesessie t.w.v. €240

Door-de-bomen-het-bos-weer-zien-koffietje
met Roel of Elwin

Wij zorgen voor een koekie

Blog

INTERESSANTE ARTIKELEN VAN ALLE HELDEN

Was dit artikel interessant? Dan is het zeker de moeite waard om ook artikelen te lezen van andere helden.